понедељак, 15. фебруар 2010.

INDIGO DECA

Ko su Indigo deca ?

Brian je problematično dete. Ne voli pratiti postavljena pravila u školi i odbija učiti gradivo u kom ne vidi smisao. Uprkos lošim ocenama, njegovi roditelji znaju da je on nadareno dete.Kod kuće može satima koncentrisano raditi na svojim modelima raketa.
Dijagnostikovan mu je poremećaj koncentracije(ADD).
Brianovi prijatelji ga nazivaju pogrdnim imenima,...on plače..Oseća se progonjenim i zaklinje se na osvetu jednog dana.Ponekad vidi svoje prijatelje okružene obojenom svetlošću, vidi anđele, čuje ih i razgovara sa njima.Intuitivno oseća bol svoje majke, i zna da će joj biti bolje ako položi svoje ruke na njena leđa.Uznemiren je svetskim problemima, poput beskućništva i uništavanja šuma. Celim svojim bićem želi rešiti taj problem i poboljšati svet. Brian je Indigo dete.

Mnoga današnja deca su Indigo deca, u indijanskoj kulturi su poznata pod nazivom Deca Sunca, dok ih neki autori nazivaju Decom Milenijuma.Prema tvrdnjama nekih stručnjaka smatra se da se oko 90% dece, u dobu do 9 godina starosti, može okarakterisati kao Indigo dete. Isto tako,mali deo odraslih takođe pripada Indigo generacijama. Indigo decu mozemo prepoznati po njihovim jedinstvenim karakteristikama.Vrlo su inteligentna i kreativna, ali i buntovna prema autoritetima i društvenim sistemima.Vrlo često im se dijagnostikuje poremećaj koncentracije ili hiperaktivnost, te im se preporučuju razne terapije u svrhu ispravljanja i prevladavanja takvog ponašanja.Na fizičkom nivou su često osetljiva i krhka, no na emocinalnom nivou njihova osetljivost dolazi do ekstrema. Imaju razvijen osećaj brižnosti i empatije, no isto tako mogu razviti neosetljivost ukoliko ih se emocionalno zlostavlja u mladosti.
Indigo djeca mogu izražavati veliki bes i njima je potrebna sigurno mesto u kojem će biti prihvaćen i otpušten taj bes. Indigo deca mogu iskusiti veliku egzistencijalnu depresiju u ranim godinama, ukoliko se ne sete tko su i zašto su došli.

Sarah, Indigo dete kaže o sebi: "kao dete sam znala da sam drugačija. Potvrda mojih osećaja mi je došla još dok sam bila u vrtiću. Jednog dana, dok sam gledala stariju ženu kako sama ruča u restoranu, preplavile su me misli o vremenu, starenju i smrti. Osetila sam veliko razumevanje žene koja se bliži kraju svog života,neprijatnost pri pomisli na vlastitu smrt, i veliku empatiju za sva bića koja postoje i koja će ikada postojati ( znala sam da će proći kroz slične duhovne turbulencije).Obuzela me beskrajna tuga, i za trenutak sam zaboravila da ja, četrdeseto-godišnjakinja , postojim. U tom trenutku sam imala 80+ godina."

Sarina priča je tipična priča o jakoj vezi između Indigo dece i celog čovečanstva.Misija Indigo dece na Zemlji je pomoći čovečanstvu prilikom evolouiranja na viši nivo.Mnoga indigo deca su prirodno nadarena i treba im pružiti pomoć i podršku u razvoju.Neka Indigo deca su prirodni iscelitelji i čini se da im je reiki energija vrlo prirodna i bliska. Ukoliko je Indigo detetu dijagnostikovan autizam ili Aspergerov sindrom, treba im pomoći raznim energetskim tremanima, poput reikia, shamballe ili ENF uravnoteženjem. Tako da takva deca mogu izaći iz svog oklopa.

Naziv Indigo dete dolazi od dominantne boje u njihovoj auri ( indigo plava;tamno plava sa dodatkom crvene). Boja indiga predstavlja čakru Trećeg oka. Veruje se da je Treće oko razvijeno u većine indigovaca. Posebnost indigovaca je u tome sto osećaju "tanki veo" razaznavanja između Zemlje i duhovnog sveta. Zbog osaćaja "tankog vela" njima su dostupne mnoge informacije i drugačija znanja od dosada utvrđenih.

Učenje o indigo deci će poboljšati našu sposobnost za rad sa decom. Pomoći će nam da razumemo nove energije koje se spuštaju na Zemlju, jer indigo deca će doneti novu energiju i pomoći nam da stvorimo novi, harmonočniji život.Oni su došli da prosvetle svet i da nas uzdignu do novog nivoa, bez obzira da li smo spremni ili ne.Ko će nas bolje voditi novim putevima ponašanja, razmišljanja i osećanja nego deca koja se već tako ponašaju, razmišljaju i osećaju?

Osećaj koji mnogi indigovci izražavaju najbolje je sažeo Tegan:

"Ako mogu želeti nešto za ovaj svet, onda bi to bio osećaj krajnjeg razumevanja, prihvatanja i ljubavi među svim dušama na celoj planeti!"


KARAKTERISTIKE INDIGO DECE

Ova su deca posebno nadarena, ali se mogu pobuniti ako se s njima ophodimo kao s malom neukom decom ili ih želimo naučiti nečemu što već znaju. Teško se pokoravaju krutim pravilima i tradicionalnim ulogama. Često ruše pravila i sisteme. Obično tu svoju dozu buntovništva zadržavaju i do odraslog doba, međutim često je reč o suptilnoj, mudroj vrsti suprostavljanja kojom zapravo postaju izuzeti od očekivanih pravila. Za njih birokratija kao da ne postoji. Neki bi ih nazvali i izvrsnim manipulatorima. Odbijaju slediti zapovesti i upustva osim ako im zaista dobro ne objasnite zašto bi nešto trebali uraditi. Ne možete im nametnuti osećaj krivice -jednostavno morate imati snažne argumente. To su ona deca koja nam postavljaju bujice "nemogućih" pitanja,na koja mi,često ne znamo odgovor!

Veoma su kreativna i mogu raditi više stvari odjednom, zapravo lako im nešto drugo odvuče pažnju i skloni su skakati sa jedne stvari/teme/aktivnosti na drugu. Imaju problema sa strpljenjem,te teško čekaju red. Teško se nose s rigidnošću i jednodimenzionalnošću našeg (i većine) obrazovnih sistema. Školu često smatraju nužnim zlom i jedva čekaju da se završi. Stoga,često da mnogi od njih naprasno prekidaju školovanje iako su veliki zaljubljenici u knjige i učenje kao takvo. Mnoga indigo "deca" ostaju s par ispita do diplome i nikad ne završe fakultet/e koje su započeli.

Njihovi su interesi intezivni i strastveni te potpuno uranjaju u područja koja ih zanimaju, na specifičan hologramski način. Istovremeno vide i celinu i deliće od kojih je sastavljena.
Mnogi su indigovci, mladi i oni stariji, strastveni zaljubljenici znanstvene fantastike, mitologije, priče o vilama i čarobnjacima, parapsihologije, igara uloga; zapravo svega što inspiriše i podstiče njihovu maštu i predstavlja im intelektualni izazov. Skloni su povlačenju u intimni svet knjiga i mašte i zapravo preferiraju samoću ili uski krug bliskih osoba. Velike gužve ih pomalo plaše i odbijaju.

Indigo deca (i odrasli) su često frustrirana lošim načinima na koje se neke stvari rade, jer znaju bolje načine. Karakteriše ih i ekstremna fizička i emotivna osetljivost. Izuzetno su osetljivi na intezivne mirise, buku, vrućinu, jarke boje i gužve. Znaju patiti zbog preterane izloženosti svim tim podražajima savremenog svijeta. Mogu biti skloni različitim alergijskim oboljenjima i problemima s dišnim sistema. Nužna im je povremena samoća, tišina i mir. Potrebno im je vreme za njih same,kako bi obnovili svoje (spiritualne) baterije. Senzibilna su za tuđe probleme i patnje i često za malu decu,neobično svesna generalnih problema čovečanstva, poput ekološkog zagađenja, ratova i gladi. (Prema Lorri Johnson, na http://www.sunfell.com

Neka indigo deca imaju i potpuno suprotno ponašanje,te su hladna i tvrdoglava i uopšte ne pokazuju empatiju za druge. Znaju biti sklona snažnim neobuzdanim izlivima besa, te imaju problema sa ljutnjom. ( prema Wendy Chapman, http://www.metagifted.org.
Ove se karakteristike obično vežu uz novije indigo generacije, koje se rađaju bez zaštitnih slojeva u auri te su još senzibilnija na bombe informacija kojima ih svet svakodnevno zasipa, a uz to nemaju adekvatnu podršku roditelja i okoline. Njihova im hladnoća i ljutnja postaju dragoceni obrambeni mehanizmi, ali ih i udaljavaju od njihove životne misije. Više o prevenciji i rešenjima ovih problema možete naći u poglavljima Indigo generacije i Saveti za roditelje indigo dece.

No sva indigo deca imaju snažno razvijenu intuiciju. Naravno često nisu svesna da se radi o tome, katkada se to događa kroz snove ili vizije, ponekad kroz niz podudarnosti koje povremeno primećuju, a najčeće se radi o jednostavnim slutnjama koje se ostvare. Drugima se može činiti da su izuzetni srećkovići, jer im se mnoge želje ostvaruju, ali indigo deca znaju da smo mi sami stvaratelji svoje sreće i jednostavno se ravnaju po tom zakonu, usklađujući se s ritmovima prirode i svojim Višim vodstvom.

Indigo deca (i odrasli) poseduju izuzetan detektor laži. Takva deca imaju duboke, mudre, "stare" oči kojima kao da gledaju ravno u vašu dušu i kojima je nemoguće slagati. Laži i manipulacije ih zbunjuju, rastužuju i razljućuju-posebno ako su zlonamerne. Stoga, često postaju gorljivi isterivači pravde i istine. Obično upravo indigo deca,"stoletne" porodične drame i tajne,iznose na svetlost dana.

Osećaju se povezana sa svim ljudima te katkada sa sobom nose strašan osećaj boli i univerzalne patnje. Događa se i da ova deca na sebe preuzimaju ulogu roditelja (roditeljima, braći i sestrama, ostaloj deci, svetu) još u najranijem dobu,te postaju "starmala" i čitav život na leđima nose tu nepotrebnu, preveliku odgovornost. Jako rano su sposobna apstraktno razmišljati te su iznad-prosečno inteligentna i nadarena.

Drunvalo Melchizedek tvrdi (prema časopisu The Spirit of Ma`at, Volume 1, iz Kolovoza 2000.) da postoji i genetska promena kod ove dece, promena unutar DNA strukture. Međutim za to još uvek nema jasnih naučnih dokaza. Isti autor navodi i da je IQ čovečanstva naglo porastao dolaskom ove dece jer je među njima prosek koeficienta inteligencije 130.

Izgleda da takva deca,često u ranom dobu,doživljavaju različite oblike zlostavljenja ili doživljavaju neku veliku traumu (smrt roditelja, napuštenost i odbačenost, bolest i sl.) Takvi problemi na njih mogu dvojako delovati. S jedne strane takva ih iskustva naprosto teraju da se okrenu sebi, unutra i da traže duhovno vodstvo i utehu, te ih čine senzibilnima i empatičnima. Zbog toga bi mogli zaključiti da je upravo takva okolina generator njihovog razvoja. Crno nije uvek crno.

S druge strane mogu popustiti pritisku i "zaboravivši" svoju misiju postati sklona zloupotrebi različitih droga i alkohola, delinkventnom ponašanju čak i suicidu. Mnogi autori koji se bave problemima zavisnosti,često pišu, kako su zavisnici, zapravo izuzetno senzibilne osobe,kao i to da su sklone duhovnosti.Možda to objašnjava i zašto su gotovo jedine relativno uspešne metode lečenja zavisnika, upravo one povezane s religioznim sistemima i duhovnošću?!

Nažalost često se događa da izuzetna senzibilnost i talenti indigo dece naiđu na nerazumevanje i ismejavanje, njihove se vizije i mudrost često smatraju poremećajem, bolešću ili u najblažem slučaju rezultatom bujne mašte. Mnoga su od ove dece svrstana u kategoriju poremećaja u ponašanju, poremećaja deficita pažnje (ADD - Attention Deficit Disorder) ili nekog drugog oblika hiperaktivnosti jer se smatralo da imaju problema s pažnjom, disciplinom te se teško koncentrišu na nastavne sadržaje. Međutim, čini se da zapravo obrazovni sistem nije dorastao njihovim sposobnostima i da se ovakva deca,jednostavno dosađuju, zbog sporosti i preplitkog sadržaja informacija koje im se u većini škola nude. Ukoliko im date temu koja će ih zaista zainteresovati i biti im izazov videćete naglu promenu njihove koncentracije i verovatno stvarnu demonstraciju njihovih izuzetnih intelektualnih sposobnosti i zadivljujuće kreativnosti.

Mogli bi reći da se indigo deca rađaju s izuzetnim potencijalima, ali od porodice i sredine u kojoj se nađu zavisi hoće li se te mogućnosti zaista (i kada) izraziti. Potrebna im je naša podrška i ljubav kako bi otkrili sebe.

10 SAVETA ZA RODITELJE

1. Budite iskreni

Dajte potpuno objašnjenje koliko god je to moguće za njihovu inteligenciju i zrelost.

2. Ne manipulišite

Bez nametanja krivice. To ne deluje kod Indigovaca.

3.Pokažite im poštovanje

Oni su samo manji po godinama, ali često mudriji u duhu. Ne odgovarajte im, jer će vam i oni odgovoriti. Pokažite im poštovanje. Tretirajte ih kao jednake koliko god je to moguće. Dopustite im da pomognu pri stvaranju pravila i posledica. Osigurajte da imaju granice koje će ih zaštititi.

4. Podstičite ih

Neka razviju autonomiju tako da rade koliko god mogu sami. Neka biraju odeću.Od malih nogu ih učite da se sami kupaju.

5. Poštujte njihove psihičke sposobnosti

Pomozite im da razviju mentalne sposobnosti sa vežbom, predavanjima i ohrabrivanjem.

6. Poučite ih zaštiti energije i metodama uzemljenja

Indigovci su vrlo emotivno osetljivi. Imaće drastične promene raspoloženja i to je često uzrokovano upijanjem energija drugih oko njih. Trening i razne metode isceljenja energije mogu pomoći.

7. Poučite ih metodama relaksacije i meditacije

Te veštine pomoći će im da bolje svladavaju život, nađu ravnotežu, i da se spoje sa duhovnim svetom.

8. Poštujte njihovu emocionalnu i psihičku osetljivost

Koja je najčešće ekstremna i čini se neuobičajena, ali oni se NE šale i možda im treba vaša pomoć da mogu tolerisati te osećaje.

9. Pronađite alternativnu terapiju za ADD i ostale nesposobnosti

Ne dajte im lekove kao što su Ritalin i sl., za ADD ili ostale «nesposobnosti». Nađite alternativne načine rada sa takvim ponašanjima, kao što su dodaci prehrani, esencije cveća, modifikacije ponašanja, i dopuštajte im izbor učenja.

10. Pomozite im da razviju svest o njihovoj indigo prirodi i njihovoj misiji u životu

Indigovci su svi ovde s razlogom. Imaju jedinstvene karakteristike ponašanja da bi bili sposobniji da pomognu unosu novih energija i da pomognu poboljšanju sveta. Dok to ne shvate, mogli bi imati velike teškoće sa savladavanjem njihove ljudskosti i nošenje sa činjenicom da su preosetljivi i različiti. Ako nauče da postoji razlog za njihovu različitost, biće bolji u njihovom savladavanju i raditi prema njihovoj misiji planetarnog dolaska.

Autor: Wendy H. Chapman


TEST DALI STE INDIGO

1. Da li se smatrate (ili vas drugi smatraju) natprosečno inteligentnom osobom?
2. Da li ste izrazito kreativna osoba, imate mnoštvo ideja oko teme koja vas interesuje, volite sami izrađivati stvari itd.?
3. Uvek morate znati ZAŠTO je nešto takvo kako je ili ZAŠTO morate uraditi nešto što vam se kaže?
4. Bili ste prilično buntovni u školi, teško ste prihvatali autoritete ili ste se osećali buntovno, ali se niste usudili reagirati radi RODITELJA?
5. Da li ste još od detinjstva prolazili neobjašnjiva stanja velikih depresija i osećaja bespomoćnosti (takva stanja su mogla varirati od tuge do dubokog beznađa, a bila su praćena i suicidalnim mislima)?
6. Da li uopšteno smatrate da vam je prvi deo života (detinjstvo i pubertet) bio posebno težak period?
7. Imate li problema/poteškoća u radu u velikim preduzećima, uslužno orijentisanim poslovima, otpor prema autoritetima i uređenju posla na principu 'kasta'?
8. Da li preferirate poslove u kojima ste ili ravnopravan partner ili vođa ili možete raditi potpuno samostalno?
9. Da li često osećate kako je celi svijet jedna porodica i nije vam svejedno što se dešava drugom čoveku na drugom kraju Zemlje?
10. Sposobni ste duboko saosećati sa ostalima ali opet ne podnosite nečiju glupost/tupavost?
11. Da li se ubrajate u osobe koje su ili toliko ekstremno emotivno senzibilne (koje se lako mogu rasplakati, rastužiti itd.) ili skoro nikada ne izražavate svoje emocije (ljudi vas svrstavaju u emotivno hladne osobe)?
12. Da li ste u nekim fazama svog života imali napade besa ili ljutnje često bez nekog značajnijeg povoda?
13. Da li je POLITIKA nešto skroz NE-ZANIMLJIVO za vas - imate osećaj da vaš glas ionako nema nekog uticaja?
14. Da li ste jedan/jedna od onih koji ne mogu pronaći zadovoljstvo isključivo u tradicionalnim vrednosti: karijera, brak, 2,3 dece itd.? Da li osećate da bi život trebao biti nešto više od rođenja i umiranja, zarađivanja za preživljavanje, odlaska i dolaska na posao, produženja vrste, seksa, hranjenja i spavanja?
15. Da li često osećate veliku težnju da učinite nešto u smislu da promenite ili poboljšate svet?
16. Da li imate veliko zanimanje za psihologiju, duhovne teme i praksu još od detinjstva?
17. Da li imate jaku intuiciju tj. koristite tu sposobnost u životu?
18. Da li imate poteškoća da fokusirate svoju pažnju na jedan predmet osim ako to svesno ne odlučite ili vam je čak dijagnosticiran ADD (Attention Deficit Disorder) - poremećaj pažnje, poremećaj u ponašanju ili hiperaktivnost?
19. Da li ste ikad imali ili imate iskustva poput: vizije anđela i ostalih duhovnih bića, sposobnost vidovitosti, telepatije itd.?
20. Da li aktivno nastojite saznati koji je smisao vašeg života i celokupnog postojanja kroz različite duhovne pravce, religije, grupe ili knjige?
21. Da li često imate problem sa svojim strpljenjem pogotovo kad su u pitanju stvari sa područja birokratije i inertnost društvenog sistema, kao npr. čekanje u redovima itd.?
22. Da li ste izrazito osetljivi na buku, jake mirise, vrućinu, jarke boje i veliku gužvu?
23. Da li vam je često potrebno vreme kad možete biti sami sa sobom da bi obnoviti svoje baterije?


NAPOMENA: Zbog svoje uopštenosti ovaj test je samo smernica gde više pozitivnih odgovora upućuje na veću verovatnost da ste Indigo.


Izvor:

By Wendy Chapman
http://metagifted.org

http://www.indigo-svijet.hr

Нема коментара:

Постави коментар